Ugrás a tartalomra

A Ranolder iskola fejlesztése egy olyan izgalmas építészeti kihívás ahol a modern elemeknek a régi elemekkel harmóniában kell együtt dolgozni. Az építészeti koncepció egyszerre törekszik az funkcionális és visszafogott kialakításra, miközben mégis a 21. század korszellemét megidéző alkotás jöjjön létre. Telepítés analízise során a fő szempontok a központi kert felszabadítása, az utcafronti tömegek magasságának limitálása és az avar temető érintetlenül hagyása volt. A szabadabb tervezési mozgástér érdekében a telkek össze kombinálásával, Sörház utca felőli út szélesítéssel és az építési hely kiterjesztésével számoltunk. Az útszélesítés felől új bejárat valamint ide kapcsolódóan a sarokra új sportcsarnok került. Az uszoda méretét figyelembe véve a telek másik oldalában kapott helyet mélygarázs lejáróval egyetemben.

keszthely, hungary

ranolder secondary school

Az építészeti tervezés során a szándékos formanyelvi kontraszt létrehozása volt a cél, hogy a régi és az új épületrészek között hangsúlyozott megkülönböztetést hozzunk létre. A régi épületrész klasszikusabb, díszesebb stílusjegyeit egy modern, letisztult kortárs épületformával váltottuk fel, amely a funkcionalitásra, az egyszerűségre és a geometrikus formákra fókuszál. A program racionalizálása során nagy hangsúlyt kapott a keletkező tömegek kompozíciója. Az egységes homlokzati formanyelv letisztult megjelenést kölcsönöz az épületeknek. Az új épületek kő/kerámia burkolatú és mészkő adalékos ‘fehér’ beton homlokzatképzése az abszolút minimalista megjelnésre törekszik, eközben a műemléki épületek lecsupaszított tégla homlokzata nyújt történeti és hangulati ellenpontot. A dinamikus bejárati portál és statikus tömegek kontrasztjával, valamint a réz tetők alá tett programokkal mint a kollégium és a tantermek az épület friss színfoltként jelenik meg a helyi kisvárosi környezetben. A meglévö épületek változatos tetőformáit rézlemez fedéssel láttuk el, így hozva létre egy időtálló és összhangot teremtő megoldást. A fémlemez fedés egyben kapcsolatot szándékozik teremteni az új kortárs épületek formanyelvével is.

A Sörház utca felőli oldalon egy új Kiss and Ride bejárat és tágas előtér kap helyet, amelyek megkönnyítik az épület megközelítését. Az előtér modern és elegáns kialakításával azonnal magával ragadja a látogatókat, miközben az épület homlokzatának letisztultsága még nagyobb kontrasztot hoz létre. A minimalista üveg homlokzat új atmoszférát teremt az iskolában, egy szimbolikus kapcsolatot is jelképezhet ahol a múlt és a jelen-jövő találkozik. Az iskola bővítését az épületen kubatúráján belül képzeltük el. A főépület oldalán a tetőtér hasznosítását koporsófödém alkalmazásával oldottuk meg. A fényt a jelenlegi helyén tetőfelülvilágítón keresztül kapnak a terek. A tetőtéri tantermek összenyithatóak, így méretük lényegesen megnövelhető. A másik kollégium számára létrehozott tetőtéri bővítmény, mellett a többlet programot a mellékszárnyi pinceszint teljesebb hasznosításával oldottuk meg. Az így felszabaduló terekben a meglévő falakat kiváltva a földszinten hoztuk létre az új tágasabb étkezdét. A sportcsarnok lebegő konzolos tömege kettős céllal jött létre. Egyrészt egy teljes értékű fedett kocsiforduló és parkoló alakítható ki így alatta, másrészt viszont a feltáratlan avar temetkezési helyet hivatott érintetlenül hagyni. A csarnok monolitikus megjelenése miatt a kinyúláshoz szükséges teljes szintmagasságú faltartók az érintett falakban elrejtettek.

Az uszoda program dél-nyugati telek sarokba konszolidálása érdekében, az épülettömeget kétszintesre terveztük. A földszinten ezáltal felszabadult hely egy elegánsabb kocsifordulónak, mélygarázs bejáratnak valamint egy tágas üvegezett lobby - büfének adott helyet.

Az egész belső udvart felszabadítva egy központi parkosított teret hoztunk létre. A sörház már megsemmisült szárnyát absztrakt módon szimbolizálva egy kavicsos sétányt hoztunk létre, mely a korábbi épület alaprajzi jegyeit követi. Ezzel a megoldással tisztelgünk az elveszett örökség részére. Egy másik gesztussal a sportpályát is áthelyeztük az újonnan kialakított sportcsarnok tetejére, és az így felszabadított teret is zölden tudtuk hagyni. A sörházi pincék hasznosíthatósága érdekében egy új felszíni megközelítést alakítottunk ki. A talaj tömeg a pincerendszer központjában ki lett emelve, majd látszóbeton támfalakkal megtámasztva. A látszóbeton a régi pince falakat helyenként feltárva csatlakozik a meglévő építményhez, ezzel betekintést nyújtva a korabeli pinceépítés módjába.A pinceszintre egy szabadtéri lépcsőn juthatunk le. Az eredeti falak pedig ablakokkal és ajtókkal vannak feltárva, így biztosítva bizonyos természetes megvilágítást és szellőzést a felhasználók számára.

VEZETŐ TERVEZŐ
Babud Csaba

DESIGNERS
Dai Bing, Montarat Kasemsuvan

 

FEJLESZTÉS NEVE
Ranolder Secondary School & Old Beer Factory Redevelopment

HELYSZÍN
Keszthely, Hungary

PROJEKT STÁTUSZ
Tovább jutott

PROJEKT TÍPUSA
Tervpályázat

LÁTVÁNYTERVEK
YEF Visual